søndag den 19. februar 2012

Bureaukratiallergi


Jeg hader bureaukrati.

Dybt inde i min salte sandede sjæl, hader jeg bureaukrati.

Alene ordet.

Bureaukrati.

En smule kringlet i munden, kantet i øret og fuldstændig umuligt på skrift.

Jeg bliver hver gang nød til at google det, fordi Word ikke kan gætte hvilket ord, jeg har gang i.

Helt ukarakteristisk forsøger det automatiske staveprogram ikke engang at lokke mig med det forkerte ord stavet rigtigt.

Jeg hader bureaukrati og bander højlydt og ukontrollabelt over unødvendige oplysninger og kopier og flere kopier af dokumenter de allerede har og pasbilleder og 13 cifrede  numre, og uger brugt på at ændre to (2) datoer i et (1) brev og vi smider jer ud hvis der mangler et komma.

Jeg hader bureaukrati så meget, at jeg instinktivt udskyder konfrontationen med det til sidste øjeblik.

Sidste øjeblik harmonerer bare virkeligt dårligt med bureaukrati.

Virkeligt dårligt.

Især seriebureaukrati, strakt over flere kontinenter og endnu flere institutioner, harmonerer meget meget dårligt med sidste øjeblik.

Det hele bliver endnu værre, når man blander det med Pernilles alternative læsning af visum regler, så de 6 uger, som måske lige var at skære det lidt snævert, bliver til 2 ½ uges panik.

Jeg elsker venlige bureaukrater, som godt kan se, at jeg har brug for lidt hjælp og hurtig handling. Så det med det første brev kun tog 3 dage og ikke en måned denne gang.

Nu håber jeg bare, at bureaukrater også kan være venlige på denne side af jorden. 

5 kommentarer:

 1. Håber at bureaukratiet vil være venlig stemt over for dig! Og at der snart kommer et ord der er nemmere at stave - for jeg kløjs også i det. Hver gang! Uden at være ordblind!

  SvarSlet
  Svar
  1. Bureaukrati er aldrig stemt for noget eller nogen, det er vel egentligt det gode ved bureaukrati?
   Men bureaukrater kan være søde og speede processen op, og det har de heldigvis gjort for mig (denne gang).
   Det hjælper muligvis, at det eneste det har krævet helt bogstaveligt (cifreligt?), er at ændre datoen på de dokumenter, som allerede ligger fra sidste års visumansøgning.
   Det hjælper måske også, at jeg som dansk hvid akademiker falder ind i kategorien af åbenlyst venligsindet (omend panikken) visum ansøger?

   Hvorom alting er, mangler jeg nu kun en kopi af min vielsesattest (måske skal den sendes omkring Viborg?) og endnu et mangecifret sags nr. Jeg har store håb om at kunne nå det inden på tirsdag.

   Må jeg foreslå ordet:
   "Åbenlys-grundløs-ophobning-af-tåbelige-oplysnings-krav-regidt-regelsæt-til-etablering-af-falsk-tryghed-for-befolkningen-såvel-som-reel-ansættelses-tryghed-i-administrationen"

   Eller det er måske ikke mundret nok?

   Slet
  2. Jo og så meget nemmere at skrive ;-)

   Slet
 2. Ja den allergi lider jeg sjovt nok også af. Er den muligvis smidtsom. Jeg sympatimedføler ihvertfald. Det eneste bureaukrati hjælper på, skulle da lige være ens evne til at hyperventilere. Øhh og skulle det nu være en fordel?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg tror allergien er en indgroet del af den vestjyske (måske endda danske?) DNA. Vi må leve med det. Jeg håber bare at jeg kan lære, at det ikke hjælper at udsætte det uundgåelige.

   Kirsten mener i øvrigt at hyperventilation er en god åndedrætsøvelse for løbere (kan være at der er noget yoga i det også?). Måske er det ikke så skidt, at det ikke er godt for noget?

   Slet